1. APRIL. Klar for årets aprilspøk?

April!

0
7795

Spøkefuglenes store dag! 

Aprilspøkene for 2019 finner du her, 

 Her aprilspøkene i 2018.

ddddHvor skikken kommer fra er det ingen som vet, men det blir påstått at den nordiske formen er lånt fra Frankrike. Fordi ved overgangen til den gregorianske kalenderen i Frankrike i 1582 så ble nyttår flyttet til 1. januar.

De som fortsatt praktiserte gammelt nyttår rundt vårjevndøgn, ga man «Aprilfisken», (donner le poisson d’avril). I all hemmelighet forsøkte man å få hengt en utklippet papirfisk på ryggen til utvalgte ofre 

Dagen er sannsynligvis en etterlevning av de universelle feiringene av Vår-jevndøgn.

I India avsluttes vårjevndøgnfesten Holifesten den 31. mars. Folk blir lurt ved å sendes ut på fruktløse ærend, og tradisjonen sies å ha pågått i uminnelige tider. Det finnes mange gode eksempler på aprilspøker verden over.

Hva er sant og hva er ikke sant? Det er kanskje det største problemet med denne dagen. Vi er på vakt og tar ingenting for god fisk.

Her en liten liste.

Flyvende pingviner

1. april 2008 publiserte BBC en video av Adeliepingviner som beviselig kunne fly. I programmet ble det påstått at pingvinene hver eneste vinter fløy til Sør-Amerika for å slippe unna kulden på Antarktis. Nedenfor videoen.


Et hint om var det kanskje at reporteren i videoen var Monty Pyton-legenden Terry Jones. Uansett, det ble store oppslag i britiske medier.

Opphevelse av tyngdekraften. 

I 1976 fortalte den britiske astronomen Patrick Moore lytterne til BBC at en unik posisjon av to planeter ville resultere i en oppadgående gravitasjonstrekk som ville gjøre folk lettere akkurat kl. 09:47 den dagen.

Han inviterte sitt publikum til å hoppe i luften og erfare en rar, flytende følelse. Mange lyttere ringte inn for å si at eksperimentet virket.

Statkraft kan lage energi av stjerner.

Her slo Statkraft skikkelig til og påstod at de kunne lage energi fra stjerner. Det ble til og med laget en reklamefilm som ble vist på TV.

:)

Hong Kong forblir britisk. 

Flere britiske aviser ut med at regjeringen hadde fremforhandlet en avtale om at Storbritannia skulle få beholde Hong Kong, mot at Kina fikk Nord-Irland.

 

Spaghetti-trær. 

BBC Panorama kjørte en berømt spøk i 1957 som viste sveitsere som høstet spagetti fra trær. Mange folk kontaktet BBC og ville vite hvordan de kunne dyrke sine egne spaghettitrær.

Whoppere for venstrehendte. 

I 1998 hadde Burger King en annonse i USA Today som sa at folk kunne få en Whopper (en type hamburger som er fast i menyen til Burger King) for venstrehendte. Den var designet slik at fyllet rant ut på høyre side.

Taco Liberty Bell. 

I 1996 hadde Taco Bell en helsides annonse i The New York Times som kunngjorde at de hadde kjøpt The Liberty Bell for å redusere landets gjeld, og hadde skiftet navnet til Taco Liberty Bell. Når de ble spurt om salget, svarte det hvite hus sin pressesekretær Mike McCurry, at Lincoln-monumentet også hadde blitt solgt, og fra nå av vil bli kjent som The Ford Lincoln Mercury Memorial.

Smell-o-vision. Tv-sending med lukt!

I 1965 hevdet BBC at de skulle ha et forsøk med en ny teknologi som tillot sending med lukt over luftbølgene til alle seerne. Mange seere skal ha kontaktet BBC og rapportert om forsøkets suksess….

TV i aliminiumsfolie. 

Nederlandsk fjernsyn rapporterte en gang at regjeringen hadde ny teknologi for å finne fjernsyn uten lisens, men at dette kunne forhindres ved å pakke TVen inn i aluminiumsfolie. I løpet av noen få timer var det utsolgt for aluminiumsfolie over hele landet.

Gratis vin til alle. 

Avisen Bergens Tidende annonserte i 1987 at vinmonopolet hadde konfiskert 10 000 liter med smuglervin. Innbyggerne i Bergen var invitert til polet for å få en del av varene heller enn å tømme det ut. På morgenen sto 200 menn og kvinner utenfor vinmonopolet med flasker, bøtter og lignende for den verdsatte varen.

DNA-testing av hundebasj.

I 2007 kom nyheten om at alle hunder måtte registreres innen årsskifte i et nytt nasjonalt DNA-register. Dermed kunne man gebyrlegge hundeeiere som ikke bruker pose takket være DNA-testing av hundebæsj.

I 2011  fulgte Aftenposten opp med en ny hundespøk. Dette året skrev dem at 3 spesialtrente hunder kunne lukte seg frem til nervøse snikere på buss, trikk og T-bane.

En borgermesters død.  

I 1988 rapporterte radiovertene Opie og Anthony at borgemesteren i Boston, Thomas Menino hadde blitt drept i en bilulykke. Menino satt da på et fly, noe som førte til at flere trodde det stemte siden han ikke kunne nås. Ryktet spredde seg raskt gjennom byen og førte til at nyhetsstasjoner måtte gå ut og benekte spøken. De to ryktemakerne fikk sparken kort etter.

Ellers er sangeren Susan Boyle er født 1. april 1961. Alle trodde det var en spøk da hun dukket opp på Britain`s got talent tilbake i  april 2009, men det var før hun begynte å synge.

Tvi,tvi med april-spøken :)

Tradisjonen med å narre folk april har faktisk vart i over 300 år, og selv om vi nå burde være vant med alle skøyerstrekene denne dagen så fortsetter vi å la oss lure, år etter år. 

Uansett hva du finner på, husk at det er viktig at du etter at folk har gått på spøken sier aprilsnarr eller april.

Tvi, tvi med aprilspøken 🙂

Forfattet av: Åse Karin Steinsland

Kilder: