UNGDOMSKILDEN. De 5 Tibetanske riter.

Her noen enkle og gode Yoga-øvelser.

1
86841

I 1939 ble boken ”Ungdomskilden” av Peter Kelder ut.

Han forteller om sitt møte med en pensjonert britisk oberst som hadde lært de Tibetanske ritene i et kloster i Himalaya.

Den handler om hvordan øvelsene styrker kropp, energi, fokus og til en viss grad virker foryngende.

Klikk på lenken for å bestille boken.
Klikk på bildetfor å bestille.

Jeg kom over øvelsene for mange år siden og fikk lyst å dele dem med dere fordi de har hjulpet meg så mye.

Det rapporteres om gode resultater på mange områder: Bedre søvn, bedre energi, økt styrke og utholdenhet, bedre hukommelse, redusert behov for medisiner og forsinket sykdomsutvikling ved leddgikt og flere andre kroniske lidelser, bedre bevegelighet i rygg og ledd, bedre syn, vekttap, strammere hud, reduserte smerter, forbedret mental helse, yngre utseende med mer.

Øvelsene sies å stimulere chakraene, som i sin tur påvirker kjertlene i det endokrine system. Hormonproduksjonen har mye å si for kroppens funksjoner, deriblant aldringsprosessen.

Chakraene

Ved å utføre de tibetanske ritene regelmessig sørger man for å stimulere kroppens energisystem og kan bli sunnere både fysisk og psykisk.

I TCM (Traditional Chinese Medicine) tilhører organenes element innen 5-element teorien om: Ild, jord, metall, vann og tre. Elementer som er gjensidig avhengige av hverandre, og i ubalanse forplantes de ofte videre.

På samme måte som et organ tilhører et element, tilhører det også et chakra. Chakraer er knyttet til hverandre på samme måte og ved å utføre ritene regelmessig får man riktig flyt av energi i både chakraer og meridianer.

Har du sykdommer kan det være lurt å konsultere lege før du går i gang.

Personer med ulike tilstander eller lidelser anbefales å konsultere lege før de starter. Ritene sies sette i gang en avgiftning av kroppen, slik at giftstoffer  gradvis skilles ut. Dette er en viktig årsak til at man bør øke mengden repetisjoner gradvis.

Det er lurt å drikke masse vann.

Det er viktig å drikke nok væske (helst vann). Prøv å holde deg til ca 2 liter per dag.

Når du er i gang kan det hende urinen blir mørkere og/eller at den lukter mer enn normalt. Det kan oppstå lett svie ved vannlatning og svetten kan lukte noe mer enn normalt i en kortere periode. Dette eller andre lettere forbigående plager kan oppstå som konsekvens av at kroppens avgiftings-prosess. For enkelte kan en rite være vanskelig/umulig å utføre, man kan allikevel oppnå gode resultater, for tiden gjør jeg bare de 3 første.

nakkeTil slutt, vær forsiktig!

Pass på at du ikke har for glatt underlag, fort gjort å skade seg om du glir (gjelder spesielt 1, 4 og 5. rite!).

Belastning på muskler og ledd kan bli for stor om du starter med for mange repetisjoner.

Kroppen er konservativ vedr. livsstilsendring. Start forsiktig slik at den for tilpasset seg.  Unngå brå bevegelser som f. eks å rykke hardt til når du beveger nakken osv. Personer som trener og er i god form anbefales å starte på tre repetisjoner og øke med to i uken.

Start rolig.

Har du lang erfaring med yoga kan prøve å starte med fem eller maksimalt syv repetisjoner og øke med to ukentlig.

Overvektige eller de som er i dårlig form bør starte med å gjøre kun en repetisjon av hver enkelt øvelse og/eller skifte ut enkelte av de mest krevende ritene med en alternativ rite, dette gjelder spesielt rite nr.  2, 4 og 5. Deretter prøver man å øke med en repetisjon for hver uke.

NB! Øk med maksimalt 2 repetisjoner per gang/uke, og kun dersom du føler deg moden for det! Det viktigste med ritene er at man ikke overbelaster seg. Man vil ha godt utbytte av ritene selv om man kun gjør noen få. Ha tålmodighet og la ritene sakte bli en del av ditt daglige rituale.

Aldri mer enn 21 repetisjoner!

Dersom man ønsker å få mer trening ut av ritene kan man gjøre de raskere, men ikke øk antallet! Det er heller ikke uvanlig at man kan få vondt i håndledd. Gå forsiktig fram eller ta en pause og se om det går over.

Ved utførelsen av ritene er det særdeles viktig å puste riktig. Pust inn gjennom nesen og ut gjennom munnen med leppene formet som en O (dvs. at munnen er formet som om vi skal uttale bokstaven O).

MELLOM HVER RITE, STÅ OPP, LA HENDENE HVILE PÅ HOFTENE OG PUST DYPT INN OG UT 2-3 GANGER. FORTSETT SÅ MED NESTE RITE.


Rite 1
Rite 1

Rite nr. 1

Denne riten skal stimulere alle chakraene og sette fart på virvelstrømmene.

Stå oppreist med strake armer rett ut og la håndflatene vende nedover. Snurr rundt fra venstre mot høyre (med klokka/sola)maksimalt 21 runder.

Pust normalt mens du utfører riten. Den stimulerer alle chakraene og sette fart på virvelstrømmene. Tilpass farten til det som føles naturlig. Man skal kun snurre til man føler lett svimmelhet. Mange blir svimmel, sørg for god plass rundt deg så du ikke slår borti noe eller faller. Gir det seg ikke, sett eller legg deg ned. TIPS! Fokuser på f. eks. tommelen, da blir du ikke så svimmel. Etter du er ferdig, fokuser på tommelen fortsatt til svimmelheten gir seg. Avslutt med pusteøvelsen.


Rite 2
Rite 2

Rite nr. 2

Utføres liggende på rygg (gjerne på et mykt underlag). Hendene ligger langs siden og håndflatene skal ned med fingrene samlet.

Pust godt inn gjennom nesen mens du løfter hodet og fører haken mot brystet, samtidig som beina løftes med strake knær til de står rett opp (man kan føre bena lengre mot hodet, knærne må være strake). Senk hodet og beina samtidig mens du puster ut gjennom munnen.

  •  Pust ut, pust inn.

Gjenta riten maksimalt 21 ganger, avslutt med pusteøvelsen. Denne riten stimulerer spesielt de fem nederste chakraene.

NB! Den kan være krevende for korsryggen. Gå forsiktig fram, bøy knærne om nødvendig. Det viktigste er at du gjør ditt beste, ikke press deg for mye. Avlast rygg ved å støtte deg mer på armene ved å legge dem tettere inntil kroppen med hendene litt inn under setemusklene.


Rite 3
Rite 3

Rite nr. 3

Still deg på kne (gjerne på et mykt underlag) støttet med undersiden av tærne mot gulvet. Hold tak i baksiden av lårene, rett under setemuskulaturen.

Bøy hodet framover slik at haken føres inn mot brystet, før du puster dypt inn gjennom nesen imens hodet og overkroppen bøyes bakover (slipp skuldrene bakover slik at det åpner opp i bryst og halsområdet). Pust ut imens du løfter hodet og overkroppen opp til utgangsstillingen igjen. Det er også mulig å gjøre riten med hendene hengende langs siden for slik å lettere få senket skuldrene og “åpne” opp bryst- og hals området. Det er en fordel å bruke lårene til å støtte seg opp, ikke minst for å lettere holde balansen og finne den  ideelle rytmen.

  •  Pust ut, pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger og avslutt med pusteøvelsen. Den 3. riten stimulerer spesielt fjerde og femte chakra. Etter hvert som man gjør denne riten kan man prøve å gjøre den med lukkede øyne.


5-tibetan-rites-4Rite nr. 4

Sitt på gulvet med rak rygg og beina strakt ut foran deg. Det skal være litt avstand mellom dem (ca 30 cm). Håndflatene støttes på gulvet ved siden av hoftene.

Bøy hodet framover slik at haken hviler mot brystet, før du puster kraftig inn gjennom nesa imens du løfter kroppen slik at knærne bøyer seg og kroppen holdes oppe av armer og ben. Slik kommer man opp i en stilling som ligner en bro, der overkroppen og lårene ligger parallelt med gulvet. Da du kommer opp skal du holde pusten et øyeblikk imens du strammer alle musklene i kroppen. Pust ut gjennom munnen idet du slapper av i musklene og senker deg tilbake til utgangsstillingen igjen.

  • Pust ut, pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger. Den 4. riten stimulerer alle syv chakraer. Riten oppleves som spesielt krevende for mange. Vær forsiktig og gjør så godt du kan. Mange eldre opplever riten som “umulig”, men har mestret den etter et par måneder. Det viktigste er at man starter forsiktig og følger kroppens naturlige progresjon. Man vil få stort utbytte av riten selv om den ikke utføres “perfekt”.


5-tibetan-rites-5Rite nr. 5

Støtt deg på håndflatene og undersiden av tærne med strake armer og ben slik at ryggen blir svai. Det skal være ca 30 cm avstand mellom armer og ben (det som føles naturlig…). Start øvelsen med å løfte hodet tilbake (slik at du ser opp i taket) før du puster dypt inn gjennom nesen imens du løfter kroppen opp i en “omvendt v-form” og fører haken inn mot brystet.

Pust ut idet du senker kroppen tilbake til utgangsstillingen. Stram sete- og underlivsmusklene et kort øyeblikk, før du slapper av og gjentar riten. Armer og ben bør være så strake som mulig under hele øvelsen. Ved utførelsen av denne riten vil man raskt oppleve fordelen av å puste riktig med dype åndedrag.

  •  Pust ut, pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger og avslutt med pusteøvelsen. Den 5. riten arbeider spesielt med første, andre, sjette og sjuende chakra. Denne riten er også svært vanskelig for mange. Dette er i likhet med den 4. riten en øvelse som kan være vanskelig for enkeltes håndledd. Alternativt kan man vurdere om man skal støtte seg på knokene i stedet.

Lykke til!

Kilder

 

 

Kommentarer er stengt.