ANAGRAMMER. Hva blir Fjotolf Hansen?

0
6407

Hva er et anagram?

Det er en slags ordlek som gir løsning på gamle mysterier og hemmeligheter. 

Mange har sett eller lest Dan Browns bestselger Da Vinci-koden. I denne så var setningen «Oh Lame Saint» sentral i løsningen av mysteriet.

Setningen var et anagram for «The Mona Lisa». Setningen var også en av flere anagrammer som ble brukt for å sette symbolforsker og hovedpersonen Robert Langdon på riktig spor.

Lager vi anagram på engelsk av navnet Gro Harlem Brundtland kommer det opp forslag som «Landholder, Grandmother, Motherland». Kanskje ikke så rart hun ble omtalt som «Landsmoderen»?

Et annet anagram fra Davinci-koden var «So dark the con of man». Det var et anagram for Davinci-maleriet «Madonna of the rocks». Leonardo Da Vinci blir til «O Draconian devil» og i filmen så vi også bruk av et tall-anagram med Fibonacci-rekken 1-1-2-3-5-8-13 som 13-3-2-21-1-8-5.

Lag dine egne anagrammer!

Kristoffer kan bli til Forfrisket og Kristiansand blir til Sardin-ansikt. Andre eksempler er Melk – Klem, Tone – Note Rådhus – Husråd, Anders – Danser, Bergen – Beregn, Krokett – Kokt ert, Amundsen – Snu damen, Aksjepost – Pesosjakt, Santa – Satan.

Nå finnes det flere anagram-generatorer på nettet. En bra engelskspråklig generator er https://www.wordplays.com/anagrammer 


Kilde

Fjotolf Hansen, et anagram?

Den 9. juni 2017 kom det fram at Anders Behring Breivik hadde skiftet navn i Folkeregisteret til «Fjotolf Hansen«.

Mange har undret seg over det merkelige navne-valget. Kan det være et anagram?  

Kjører vi navnet Fjotolf Hansen i den norske anagram-kalkulatoren får vi mange forslag, også ordene «FN HOL NATO SJEF OSLO«. (Utøya ligger i HOLE kommune.) Vi finner også igjen navnet JENS som jo var statsminister da terroren skjedde, han er jo nå blitt NATO sjef? Ikke godt å si hva Fjotolf prøver å si, om det nå er et anagram?

Forfattet av: Åse Steinsland, 21.08.2018


Kilde: https://www.nettavisen.no/nyheter/anders-behring-breivik-har-byttet-navn/3423348023.html