DEN MEKSIKANSKE FISKEREN

0
3256

Jeg fikk lyst å dele denne fine historien med dere.

En meksikansk fisker la båten sin til kai i en liten meksikansk landsby. En amerikansk turist skrøt til den  fiskeren hvor god kvaliteten på fisken var og spurte hvor lang tid det hadde tatt ham å fange den.

«Ikke så veldig lenge» svarte fiskeren.

«Men hvorfor ble du ikke ute lenger og fanget flere fisker da?»spurte amerikaneren.

Meksikaneren forklarte at den lille fangsten var tilstrekkelig til å møte hans og familiens behov.

Amerikaneren spurte «men hva gjør du med resten av tiden din?»

«Jeg sover lenge, fisker litt, leker med barna, tar en siesta med min kone. På ettermiddagen går jeg til landsbyen for å besøke mine venner, spille gitar og synge noen sanger.  Jeg har et rikt liv».

Amerikaneren avbrøt, » Jeg har en MBA fra Harvard og jeg kan hjelpe deg! Du burde starte med å fiske lenger hver dag. Så kan du selge den ekstra fisken du fanger. Med ekstra inntekter kan du kjøpe en større båt».

fisker2

«Og etter det?» spurte meksikaneren.

«Med de ekstra pengene den større båten vil skaffe kan du kjøpe en båt nummer to og så en båt nummer tre osv. helt til du har en hel flåte av trålere. I stedet for å selge fisken din til en mellommann kan du forhandle direkte med foredlingsfabrikker og kanskje til og med åpne din egen fabrikk.  Du kan da forlate denne lille landsbyen og flytte til Mexico City, Los Angeles, eller til og med New York City! Derfra kan du styre ditt svære nye selskap».

«Hvor lang tid ville dette ta?» spurte meksikaneren.

«Tjue, kanskje tjuefem år» svarte amerikaneren.

«Og etter det?» spurte meksikaneren.

«Etterpå? Vel min venn, det er da det virkelig begynner å bli interessant» svarte amerikaneren leende. «Når din forretning virkelig tar av, kan du begynne å selge aksjer og skape millioner!»

«Millioner? Virkelig? Og etter det da?» spurte meksikaneren.

fisker3

«Etter det har du mulighet til å trekke deg tilbake, leve i en liten landsby nær kysten, sove lenge, leke med dine barn, fange noen fisker, ta siesta med din kone og tilbringe ettermiddagen med det du liker og være sammen med dine venner.»

«…men det er jo nøyaktig det jeg gjør nå. Så hva er poenget med å kaste bort tjue til tjuefem år?» spurte meksikaneren.
Hvem /hva styrer tiden vår?

tidstyvÅ leve i en forbrukskultur som vi gjør har sine opplagte fordeler, vi har idag en svært høy materialistisk levestandard i forhold til det våre forfedre hadde.

«Keeping up with the Joneses» er et gammelt begrep fra USA. Utsagnet sikter til at drivkraften i pengejaget er å være like god som naboene. I alle fall ha like mange penger og fremstå likt som naboene.

Forandring kan være ekstremt vanskelig for personer som finner trygghet i likhet.

De fleste assosierer ikke forandringene i verden med at en selv må forandre seg.  Mange jobber for endring politisk, religiøst osv., men innser ikke at det er oss med våre vaner og tradisjoner som skaper dette systemet.

Systemet er allerede avslørt, og vi bør innføre en ny bedre modell.
Systemet er allerede avslørt, og vi bør innføre en ny bedre modell.

Forandringer skjer i de ytre systemene og strukturene når vår kollektive bevissthet har endret seg tilstrekkelig nok. Dette fordi bevissthet og dens manifestasjon er to sider av samme sak.

Husk vi er skapere og har skapt utallige forskjellige systemer i vår tre-dimensjonale verden gjennom tidene.

De fleste har en ekstrem tillit og tro på autoriteter som politikere/prester og leger og stiller ikke spørsmål ved deres valg.

Noe svært viktig som har gått tapt på veien i vårt jag etter penger. Alt tidspresset og pengejaget gjør folk syk.  Flere og flere lider av depresjoner, utmattelsessyndrom, ADHD og andre rare syndrom. De fleste har ikke tid nok til å bare være, nyte livet og være sammen med familien og andre man er glad i.

tidstyv2Verdisystemet vår moderne vekstorienterte verden bygger på er farlig og kortsiktig. ”Tid er penger” og ”vekst for enhver pris”-mentaliteten, gjerrigheten og grådigheten som ligger bak dagens ordninger har vist seg å plyndre verdens ressurser og vil på sikt kun føre med seg tragedie for oss alle.

Penger reduserer livskvaliteten vår på sikt, pengene stjeler tiden vår og har en tendens til å få frem det verste i folk.

Er det ikke på høy tid å  revurdere det kollektive verdisynet og ta en titt på prisen vi betaler for det vi har blitt programmert til å tenke på som som ”velstand”?

GAIA4Trenger vi egentlig penger/ pengesystemet i hele tatt?

Naturen og moder jord klarer seg fint uten penger.

Hvis tid er penger, så stiller vi alle likt, for tid har vi alle like mye av i utgangspunktet.

Det er også slik at det er mer enn nok mat til alle på jorden om resurssene hadde blitt riktig fordelt.

Jeg velger å ha tillit til at alt går i henhold til en større plan. Mange av de omveltningene og forandringene vi ser på jorden i dag er et resultat og et bevis på det store evolusjons-skifte vi står midt oppe i. Det kan se ut som at kaos regjerer, men kaoset er vel kun et resultat av vår motstand mot alt det nye som er på vei.

Når nok folk våkner, vil den opplyste bevissthetsdelen være sterk nok til å påvirke resten av bevisstheten.

Hva om vi tar tilbake tid som den viktigste «valutaen»?

Forfattet av: Åse Steinsland, 23.07.2015