PASS PÅ KJØLESKAPET – SNART STARTER HUNDEDAGENE!

0
14491

Den 23. juli starter hundedagene, også kalt røtmåneden. 

Hundedagene starter etter vår kalender den 23. juli og varer til 23. august.

anibus1Litt historie først. Hundedagene som begrep oppsto i det gamle Egypt. Hundestjernen Sirius er den mest lyssterke stjernen i vårt solsystem og den 23. juli var den viktigste helligdagen i det gamle Egypt og skjer i samme periode som som vi går inn i stjernetegnet Løven.

I oldtidens Egypt sto stjernene annerledes enn i dag. Hundestjernen Store Hund startet sin stigning i konstellasjonen Orion og ble synlig og dominerte på stjernehimmelen. Regntiden begynte, Nilen begynte å stige og den varmeste tiden på året startet.

Nilen fløt over sine bredder og oversvømte landområder, noe som  førte til massive  materielle ødeleggelser og menneskelige tragedier. Samtidig var flommen nødvendig for Egypts avlinger og vekst.

I 1970 ble Aswan-demningen ferdig og den årlige flom-syklus var over, og i dag bruker bøndene kunstgjødsel for å holde jordsmonnet produktivt. 

Overtro /fenomen/ spådommer i forbindelse med hundedagene
rotMat lett for å råtne i denne perioden.

Mang en husmor vil bare riste oppgitt på hodet over den som prøver å piske kremfløte i hundedagene.

Overtro og overtro, mange har opplevd at kjøleskapet ikke er noen garanti i hundedagene. Melkeprodukter surner fortere, det samme gjelder annen mat.  Alt som kan mugne eller råtne gjør det, og gjør det fort. Skalldyr skal man også være ekstra forsiktig med i denne tiden.

Hundedagene og værspådommer.

Hundedagene var åpenbart vært en viktig periode i tidligere tider. Først og fremst fordi perioden var kritisk viktig for avlinger, men også fordi de varslet været for resten av sommeren.

solskinnDet ble sagt at «som hundedagene går inn, skal de også gå ut» Det skal også sies at om det ble en regnbyge i løpet av de 3 første dagene av perioden, så ble det regn.

Er det fint vær 23.-24.-25. juli, så skal det da det seg fint 1 måned frem i tid.  Tilsvarende, hvis det regner så vil det regne den kommende måneden.

Når det gjelder værspådommene så forklarer meterologene fenomenet med at det er det man kaller en «vedvarenhetsperiode» i slutten av juli og begynnelsen av august.

Det vil si at når atmosfæren har bestemt seg for å holde på én type vær, så har den vansker med å ombestemme seg. Dette kan gjerne holde seg i tre til fire uker og gjentar seg såpass ofte at det har blitt et etablert værtegn, men det er også mange år det ikke stemmer.

Andre fenomener typisk for hundedagene.

glassmaneterSjøen/ vann blir giftigere.

Det ble sagt at i hundedagene så samlet de farligste giftene seg i vann, både regnvann og stående vann.

Man skal også være forsiktig med å stillestående vann som for hver dag samler opp større mengder med gift.

Derfor skulle man helst ikke bade i hundedagene, verken i vann eller sjø. Det er det vanlig med en voldsom oppblomstring av glassmaneter i fjordene. Vi vet også at brennemaneten vokser seg stor i hundedagene og blir giftigere.  Derfor sa dem i gamle dager at en ikke skulle bade i havet fordi man trodde havet var giftig.

Ting som har vært skjult har en tendens til å komme frem i lyset. Det sies at havet renser seg  denne perioden og ting kommer opp til overflaten. Dette hadde også sine positive sider fordi personer som hadde forsvunnet på sjøen flyter lettere opp og slippes fri, og «liket kunne føres hjem.» Under hundedagene er det også ofte mer vindstille på kysten. Kanskje  det derfor man ofte kan se mye ”skrot” og tang flyte i havet? Ikke godt å si.

blood1Hold på blodet! Blodmengden er begrenset, og derfor var det viktig å ikke miste blod i hundedagene. Dette fordi det var lettere å bli forgiftet i perioden, og desto mindre blod man hadde, desto mindre blod å fordele giften på.

I Gudbrandsdalen var det totalforbud mot årelating i hundedagene, og de dokumenterte både tungsinn, selvmord og ren galskap når folk brøt forbudet. Man skulle ikke sitte på bakken, for da kunne man få hudsykdommer og byller. Sår man fikk i denne perioden ville bruke lang tid på å gro.

Det var også en forestilling om at misfostre som f.eks. kalver med to hoder m.m. ble født i denne perioden.

(Første side jeg kom inn på etter søk på Google viste kalven til høyre med to hoder ble  født tidlig i august, i hundedagene.)

Mange mener også at vepsen blir ekstra hissig og tilstedeværende i denne perioden og fluene øker i antall.

rabies1Det heter seg også at hunder har lett for å bli ville og gale.

Når det gjelder hunder så trodde man i tidligere tider at det rådde farlige krefter og gifter i perioden, og hunder var spesielt utsatt, så uansett hvor snill hunden var, så kunne den i hundedagene bli smittet av hundegalskap og bli farlig for folk. Derfor skulle man aldri klappe en hund i hundedagene.

Nå finnes det ikke hundegalskap på Fastlandsnorge lenger såvidt vi vet, men det finnes blant rev på Svalbard.

Hundedagene varer til 23. august.

Forfattet av: Åse Steinsland, 23. juli 2015, oppdatert 02.07.2016

Kilder: