PASS PÅ KJØLESKAPET, NÅ ER DET HUNDEDAGER!

1
50508

Den 23. juli starter hundedagene. 

Perioden varer til 23. august og kalles også «Røtmåneden». 

Overtro i forbindelse med denne perioden kan du lese mer om litt lenger nede i artikkelen, først litt bakgrunn. Begrepet stammer fra gamle Egypt, det handler om Sirius A i konstellasjonen Canis Major, en av Orions to hunder. Den er omtrent dobbelt så stor- og lyser over 20 ganger sterkere enn sola vår.

Sopdet

Sirius var viktig for gamle Egyptens astronomer. Den var solen bak solen og var av stor åndelig betydning.

Når to soler steg samtidig på himmelen var det et tegn på den gunstige oversvømmelsen av Nilen. Den starter sin stigning i det vi går inn i stjernetegnet Løven. Sirius var også på mystisk vis hjemstedet til menneskehetens store lærere. (Fordypningsartikler, Løvens portal og Toth-Hermes. )

Nilflodens vakthund.

Astronomene la merke til at akkurat når Nilfloden skulle stige, viste det seg en skinnende stjerne på den østlige horisont kort tid før solens oppgang. Stjernen gjorde det samme som vakthunder gjør, den advarte.

«Viser Sirius seg i morgendemringen litt før solens oppgang, da er det et forvarsel om Nilens svulmen».

I regntiden fløt over sine bredder og oversvømte landområder. Flommen var viktig for Egypts avlinger, men førte også til massive materielle ødeleggelser og menneskelige tragedier. De som bodde lavt flyttet da til høyereliggende trakter.

I 1970 var Aswan-demningen ferdig, og med den var Nilens årlige flom-syklus over. I dag bruker bøndene kunstgjødsel for å holde jordsmonnet produktivt. 

Overtro /fenomen/ spådommer i forbindelse med hundedagene

rotMat har lett for å råtne i denne perioden.

«Mang en husmor vil bare riste oppgitt på hodet over den som prøver å piske kremfløte i hundedagene.»

Overtro og overtro, mange har opplevd at kjøleskapet ikke er noen garanti i hundedagene. Melkeprodukter surner fortere, det samme gjelder annen mat. Skalldyr skal man være ekstra forsiktig med i perioden.

solskinnHundedagene og værspådommer.

Hundedagene var en viktig periode i tidligere tider. Først og fremst fordi perioden var kritisk viktig for avlinger, men også fordi man varslet været for resten av sommeren.

Det ble sagt at «som hundedagene går inn, skal de også gå ut» Det skal også sies at om det ble en regnbyge i løpet av de 3 første dagene av perioden, så ble det regn.

Er det fint vær 23.-24.-25. juli, så skal det holde seg fint en måned frem i tid. Tilsvarende, hvis det regner, vil det regne den kommende måneden.

Når det gjelder værspådommene forklarer meterologene fenomenet med at det er det man kaller en «vedvarenhetsperiode» i slutten av juli og begynnelsen av august. Dvs. at når atmosfæren har bestemt seg for å holde på én type vær, så har den vansker med å ombestemme seg. Dette kan gjerne holde seg i tre til fire uker og gjentar seg såpass ofte at det har blitt et etablert værtegn, men det er også mange år det ikke stemmer.

glassmaneterSjøen/ vann blir giftigere.

Det ble sagt at i hundedagene samlet de farligste giftene seg i både regnvann og stillestående vann. Derfor skulle man helst ikke bade i hundedagene, verken i vann eller sjø.

(I dag 23/7-18 så rapporterer TV2 om nettopp dette.)

Det er også vanlig med en voldsom oppblomstring av glassmaneter i fjordene. Brenne-maneter vokser seg stor og blir giftigere.

Ting som har lagt skjult har en tendens til å komme frem i lyset.

Det sies at havet renser seg og ting kommer opp til overflaten. Dette hadde også sine positive sider fordi personer som hadde forsvunnet på sjøen flyter lettere opp og slippes fri, og «liket kunne føres hjem.» Under hundedagene er det også ofte mer vindstille på kysten. Kanskje det derfor man ofte kan se mye ”skrot” og tang flyte i havet?

blood1Hold på blodet!

Blodmengden er begrenset, og derfor var det viktig å ikke miste blod i hundedagene. Det er lettere å bli forgiftet i perioden, og desto mindre blod man hadde, desto mindre blod hadde man å fordele giften på.

I Gudbrandsdalen var det totalforbud mot årelating i hundedagene, de dokumenterte både tungsinn, selvmord og ren galskap når folk brøt forbudet. Man skulle ikke sitte på bakken, for da kunne man få hudsykdommer og byller. Sår man fikk i denne perioden ville også gro saktere.

Det var også en forestilling om at misfostre som f.eks. kalver med to hoder m.m. ble født i denne perioden.

(Første side jeg kom inn på etter søk på Google viste kalven med to hoder som ble født tidlig i august.)

Mange mener også at vepsen blir ekstra hissig og tilstedeværende i denne perioden og fluene øker i antall.

rabies1Det heter seg også at hunder har lett for å bli ville og gale.

Når det gjelder hunder så trodde man i tidligere tider at det rådde farlige krefter og gifter i perioden, og hunder var spesielt utsatt, så uansett hvor snill hunden var, kunne den i hundedagene bli smittet av hundegalskap og bli farlig for folk. Derfor skulle man aldri klappe en hund i hundedagene.

Det hele starter i det vi går inn i stjernetegnet Løven. Nå finnes det ikke hundegalskap på Fastlandsnorge lenger såvidt vi vet, men det finnes blant rev på Svalbard. Hundedagene varer til 23. august.

Forfattet av: Åse Steinsland, 23. juli 2015, oppdatert 23.07.2021

Kilder:

 

Kommentarer er stengt.