VULKANUTBRUDDET & TSUNAMIEN PÅ TONGA.

Største vulkanutbrudd noen gang fanget på kamera av satellitter.

957

Vi er nå i år 2022 som er et Globalt år 6, det var vi også i Fraktal-året 2004 for snart 9+9=18/9 år siden. (Fraktal-hendelser for 2021 her).

Da som nå førte bevegelse i de tektoniske platene i havet utenfor Indonesia til et jordskjelv og den dødeligste tsunamien i moderne tid.

I fjor hadde vi vulkanutbruddet som terroriserte innbyggerne på Palma i 3 måneder. Det startet 19. september 2021 rett før høstjevndøgn og varte til rundt vintersolverv. På Palma er de i full gang med opprydding (info lenger nede).

I Stillehavet finner vi øygruppen og kongeriket Tonga.

Tsunamien tok livet av to personer i Peru og en britisk kvinne på Tonga. Kilde

I dette området glir Stillehavsplaten under den Australske platen.

Tonga består av 169 øyer og omtales som Vennskapsøyene på grunn av den vennlige mottakelsen kaptein James Cook fikk da han ankom øyene på 1700-tallet. Kun 36 av øyene er bebodd og det bor rundt 104.000 mennesker her. Tonga er det eneste monarkiet i Stillehavet.

Samtidig som LaPalma-vulkanen stoppet opp noen dager før vintersolverv 19. desember inntraff det første vulkanutbruddet i den undersjøiske vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

På nyåret mente så ekspertene at den hadde roet seg, men de tok feil. Lørdag 15. januar inntraff det største vulkanutbruddet noen gang fanget på kamera av satellitter, se filmen nedenfor.

Utbruddet førte til tsunami både i Tongas skjærgård, mindre bølger har også nådd Japan, USA og New Zealands kystområder.

Her en snutt av tsunamien fra Tonga.

I følge National Geographic var det siste eksplosive skjelvet en relativt sjelden hendelse som inntreffer omtrent en gang hvert 1.000 år.

Man mistet kommunikasjon med befolkningen på grunn av strømbrudd.

Her lenke til en video over bølgene som nådde USA.

Ekspertene vet heller ikke om utbruddet er over for denne gang. Gode tanker oversendes folket på Stillehavsøyene.

Oppdatert: 16.1.2022, Åse Steinsland

Kilder


Vulkanutbruddet på Cumbre Vieja på La Palma inntraff 19. september rett før høstjevndøgn etter en jordskjelvsverm med over 6000 småskjelv 11. september.

Vulkanutbruddet er det mest ødeleggende i Spanias historie. Lørdag 9/10-21 kollapset nordsiden av vulkanen delvis, det førte til at lavastrømmer sprer seg i flere retninger. Kilde

Kilde

Nedenfor en visuell representasjon over hvor massive lavastrømmene er, omtrent 12 meter i høyden.

Kilde, video.

Cumbre Vieja er en fjellkjede som består av nær 30 krater. La Palma begynner starter 3600 meter under havoverflaten og ender 1800 meter over havet, 3600+1800=5400 meter.

Øya La Palma har kun rundt 85 000 beboere. Rundt 6000 har til nå blitt evakuert, 1956 boliger/bygninger og 60 km med vei er ødelagt og borte i lavastrømmene. Her en direktesending

Sammenligner vi varigheten på utbrudd i tidligere år opp mot dette ser vi en tydelig trend,  utbruddene fikk kortere og kortere varighet, dvs. frem til pågående utbrudd. Den har også sluppet ut mye mer masse sammenlignet med det store utbruddet i 1971.

  • År 1585 – 83 dager.
  • År 1646 – 80 dager.
  • År 1677 – 65 dager.
  • År 1712 – 55 dager.
  • År 1949 – 36 dager.
  • År 1971 – 23 dager.
  • 2021 – 52 dager så langt.

La Palma og Kanariøyene ligger på den afrikanske platen som flyter over jordens mantel i østlig retning. Vulkanologer tror at det er en såkalt «hotspot» lignende Hawaii under øyene, et reservoar med ekstremt varm magma. Nedenfor en forenklet oversikt over Kanariøyenes geologiske utvikling over 20 millioner år.

Teorien om jordskred & megatsunami.

(Vedr. tweeten til høyre så er den datert 29. september og er fra prof. Bill Mcguire, en av hoved-personene bak jordskred/-tsunami-teorien).

Det var utbruddet i 1949 som lagde en 4,5 meter bred og 4,8 kilometer lange sprekk (gul stripe på bilde under) langs vulkankjeden «Cumbre Vieja» hvor det nå er full fyr.

La Palma er et av de bratteste stedene på jorden og det er denne sprekken som gjør enkelte geologer er redd for at et jordskred med en halv milliard tonn med stein skal falle i havet og skape den fryktede tsunamien som kan ramme Atlanterhavskysten i Vest-Afrika, Europa, Nord- & Sør-Amerika. Mer om teorien her. 

Her lenke til en artikkel han la ut nylig vedr. teorien. Nedenfor en film hvor McQuire forklarer.

Vulkanutbruddet søndag 19. september inntraff 72 år, 2 mnd. og 27 dager etter et stort utbrudd på samme øy 24. juni i fraktal-året 1949 (Både 2021 og 1949 er Globale år 5.)

26.9.2021 gikk det et jordskred ved kysten av byen Tazacorte ved en klippe kl. 12.30 lokal tid.

Tidligere denne måneden var det ingen fare. I dag uttalte sjefen for området at raset var helt normalt. Det er uansett bevegelse i området som kan bety at den vestlige flanken av øya er i ferd med å bli ustabil. Nedenfor videopptak av jordskredet i dag.

Det var ikke jordskjelv i området da skredet gikk, så raset ble sannsynligvis utløst av de konstante rystelsene/ vibrasjonene på grunn av lavaens bevegelse under jorden. Her en annen videosnutt sett fra høyden.

Området hvor raset gikk på kart i forhold til sprekken som er markert med gult.

Vedr tall, jordskred og tsunamier. Like tall i tid gir lignende hendelser i rom.

9/7-1958 (nok et fraktal-år og Globalt år 5) og synkrone 3303 dager etter skjelvet i 1949 på La Palma inntraff den største mega-tsunamien i moderne tid i Alaska. Et jordskjelv førte til et jordskred som skapte en megatsunami som ødela trær og vegetasjon hele 528 meter over havnivå! Til sammenligning er Empire State Building i New York er 448 meter høy. Heldigvis skjedde det i et øde område og kun 5 mennesker omkom. Kilde

Det har i disse dager passert 133 år siden 13.3. og Ritter-Island hendelsen i 1888, som dette tenkte scenarioet kan sammenlignes med.

Det er vel større sannsynlighet for at mindre jordskred skjer etappevis over en lengre tidsperiode og genererer mindre bølger, enn at hele flanken glir ut og kollapser samtidig.

Ingen vet hvor lenge utbruddet vil vare, om det er dager, uker eller måneder. Gode tanker sendes beboerne på La Palma og så satser vi på at utbruddet snart er over. Oppdateres etter hvert.

Kilder