VINTERSOLVERV. Solsnu, lyset gjenfødes.

I følge gamle sagn kan det være lurt å utnytte potensialet i årets lengste natt.

1
17756

I tidligere tider var vintersolverv en svært viktig dag. De feiret solens og lysets gjenfødsel denne dagen.

4sesonger

I tidligere avanserte samfunn ble sommer- og vintersolverv sett på som dager med ekstraordinært potensiale. Dimensjonale dører som vanligvis var lukket, åpnet seg.

Vi ser nærmere på symbolikken, geometrien og tallene bak sammenhengen mellom den kristne julefeiringen og Jesus fødsel.

I Norge skjer vintersolverv på den palindromske speildatoen datoen 21.12. kl. 16:59. Dette er dagen når solen står lavest på himmelen, vi har den lengste natten i året i nord og den lyseste natten i sør. Sola når sin sørligste deklinasjon på  -23,4 grader eller sagt med andre ord så står solen så lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

Solens reise gjennom et år skaper evighetssymbolet, et 8-tall på himmelen.

Noen steder omtales vintersolverv også som solsnu, dette fordi dagene å bli lengre igjen etter denne dagen. Lyset har beseiret mørket og vi går mot lysere tider.

Tidligere var det vanlig å holde blot fire ganger i året, ved vår- og høstjevndøgn og ved vinter- og sommersolverv.

Historie

Yule er det gammel-engelske ordet for jul.

I Egyptisk mytologi så fødte gudinnen Isis sønnen Horus (bildet til høyre) den 25. desember. I før-kristne Skandinavia så feiret man Juul eller Yule i hele 12 dager.

I gamle Roma hedret de guden Saturn på vintersolverv med Saturnalia-festivalen. Det var først etter konverteringen til kristendommen at myten om Jesus fødsel tok over. 

I The Encyclopedia Britannica, Volume II (1943-1973) skrives det følgende om julefeiringen:

«I den romerske verden var «Saturnalia» en tid for glede og utveksling av gaver. Den 25. desember ble sett på som fødselsdatoen til den iranske guden Mithra (også kjent som Saturnalia & Nimrod).

Mithra (bildet) ble i følge legenden født 25. desember av en jomfru. Hans fødsel ble bevitnet av hyrder og magikere. Han kunne vekke opp folk fra de døde, han helbredet de syke og kastet ut demoner. Han vendte tilbake til himmelen på vårjevndøgn (påske) før han hadde en siste middag med sine 12 disipler (de 12 tegn i dyrekretsen).

(Når kulturer og religioner møtes og blandes så kalles det for synkretisme /religionsblanding. )

Her på jorden måler vi tid ved hjelp av kalendere, og det er mange kalendere i bruk i forskjellige kulturer. Det vi alle har til felles er at uansett hvilken kalender og år man lever etter, så konfronterer solen og månen oss med presise datoer som ikke kan manipuleres, vinter- og sommersolverv & vår- & høstjevndøgn står sentralt.

Yule er et annet ord for hjul. Det handler om lys, og det handler om geometri og tall. I-Ching diagrammet nedenfor illustrerer forholdet mellom lys og mørke gjennom et år.

I-Ching diagrammet avslører solens reise og endringen i lysforhold gjennom et år.

I tidligere tider var det mye overtro knyttet til vintersolverv.
  • Det ble sagt at man ikke skulle spinne, kjerne eller utføre noe arbeid som gikk rundt og rundt, og man skulle heller ikke bake denne dagen.
  • Noen trodde at i det solen snudde så løsnet kuenes horn.
  • Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.
  • Man trodde også at man kunne gjøre vann om til vin i det øyeblikket solen snudde. (Samme mirakelet ble utført av Jesus ).

yinyangifI gamle dager brukte vi solens bevegelser til å orientere og plassere oss i tilværelsen. Eteren/0-punktet er fylt av kosmisk livgivende energi. Moder jord har i seg energi som strømmer langs energibaner som går i rette linjer i ulike vinkler på jordoverflaten. Der hvor de krysses (+) finner vi kraftsteder med ekstra høy energiladning. På engelsk kalles energibanene for «Ley lines».

Mr. Shasta, Machu Picchu, Glastonbury, pyramidene i Egypt og Stonehenge befinner seg på slike kraftsteder.

Templer, pyramider, steinsirkler og andre bygninger ble bygget på krysningspunktene for å tappe energi fra planetnettverket for å helbrede og bygge opp ny energi og kraft.

Aktiviteter som utføres på slike krysningspunkter, har kraft nok i seg til å påvirke flere versjoner av virkeligheten.

ssKrysningspunktene var hellige (hel) steder, fordi de på jevndøgn og solverv åpnet dørene til andre dimensjoner av virkeligheten og ga tilgang til vitalitet og overflod. Derfor gjennomførte sine seremonier slike dager.

Mange har fortalt om uforklarlige opplevelser ved Stonehenge, og i følge gammel folketro har steinene i seg en magisk kraft som helbreder syke og fører ulykke over de onde og denne kraften får steinene til å flytte på seg ved egen hjelp. (I samme område i England finner vi også ca. 75% av de mystiske kornsirklene med sine vakre geometriske mønstre.)

I følge afrikansk filosofi sammenlignes dagene rundt vintersolverv med dagene kvinner har eggløsning. Dette er dagen da egget er mest mottakelig for befruktning. I Stonehenge finner man også «fruktbarhetssteinen.» For dem som planlegger å få barn, kan det være lurt å utnytte potensialet i årets lengste natt.

I følge filosofien har «ånden» større mulighet til å bli bli impregnert inn i den fysiske verden og gi nytt liv denne dagen.

stonehenge9

Stonehenge og tallet 3

Stonehenge er fortsatt et berømt festested under vintersolverv og trekker til seg tusenvis av tilreisende hvert år.

“Number is the Law of the Universe” står det over tempelet i Delpi som er laget i stein.

Stonehenge sies å være så kodet med tall at enkelte kaller stedet for en forhistorisk datamaskin. Opprinnelig bestod den ytterste sirkelen av 30 steiner og 30 åpninger. Alle steinene var like høye og koblet sammen med 30 dekk-steiner. 3.

Johannes 8:12 Da Jesus talte igjen til folket, sa han: Jeg er verdens lys.
Johannes 9: 5 Mens jeg er i verden, er jeg verdens lys.
Matteus 17: 2 Hans ansikt skinnet som solen, og hans klær ble så hvite som lyset.

Mange mener verdenslyset Jesus representerer solen. Han ble 33 år. Argumentet kirken brukte til å konvertere hedningene som trodde på naturen, var at Jesus hadde mer solenergi-attributter enn noen annen gud.

Alle gode ting er 3, på det tredje skal det skje. 

  • 30 steiner
  • 30 åpninger
  • 30 dekksteiner

vinterjevndogngif

 

Nå er det vinter og tid for hvile og ettertanke både for oss og moder jord. Kroppene våre går over i vintermodus og vi trenger mer søvn, blir mer passiv og oppmerksomheten vendes innover.

Alle livsprosesser på jorden trenger lys for fungere. Setter man en potteplante i et rom uten lys, så dør den selv om den får både vann og kjærlighet.

lysMindre dagslys påvirker oss menneske også. Vår moderne livsstil med kunstige lyskilder lurer oss til å tro at vi trenger mindre søvn. Mange får ikke nok søvn og svært mange lider av vinterdepresjoner. Gjelder dette deg kan det være lurt å være mer ute i dagslys eller bruke lys-terapi. Vi går snart mot lysere tider!

Ha en fin solsnu 🙂

 

Forfattet av: Åse Steinsland, oppdatert 20.12.2021

Linker og relaterte artikler

Comments are closed.