VINTERSOLVERV. Solsnu, lyset gjenfødes.

I følge gamle sagn kan det være lurt å utnytte potensialet i årets lengste natt.

1
18488

I tidligere tider var vintersolverv en svært viktig dag. 

4sesonger

I tidligere tider var sommer- og vintersolverv dager med ekstraordinært potensiale. Dimensjonale dører som vanligvis var lukket, åpnet seg.

Vi ser nærmere på symbolikken, geometrien og tallene bak solverv eller solsnu.

I Norge snur solen fredag 22. desember 2023 klokken 04:27, og dagene blir lysere fram til sommersolverv.

Sola når sin sørligste deklinasjon på -23,4 grader, eller den står lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag i året i nord.

Yule er det gammel-engelske ordet for jul.

Tidligere var det vanlig å holde blot fire ganger i året, ved vår- og høstjevndøgn og ved vinter- og sommersolverv. I Egyptisk mytologi fødte gudinnen Isis sønnen Horus (bildet til høyre) den 25. desember. I før-kristne Skandinavia feiret man Juul eller Yule i hele 12 dager.

I gamle Roma hedret de Saturn med Saturnalia-festivalen. Det var først etter konverteringen til kristendom at myten om Jesus fødsel tok over. I The Encyclopedia Britannica, Volume II (1943-1973) skrives følgende om julefeiringen:

«I den romerske verden var «Saturnalia» en tid for glede og utveksling av gaver. 25. desember var fødselsdatoen til den iranske guden Mithra (også kjent som Saturnalia & Nimrod).

Mithra (bildet) ble i følge legenden født 25. desember av en jomfru. Hans fødsel ble bevitnet av hyrder og magikere. Han kunne vekke opp folk fra de døde, han helbredet de syke og kastet ut demoner. Han vendte tilbake til himmelen på vårjevndøgn (påske) før han hadde en siste middag med sine 12 disipler (de 12 tegn i dyrekretsen).

(Når kulturer og religioner møtes og blandes så kalles det for synkretisme /religionsblanding. )

Her på jorden måler vi tid ved hjelp av kalendere og det er mange forskjellige i bruk. Men, uansett hvilken kalender man bruker så konfronterer sol og måne oss med presise datoer som ikke kan manipuleres, det samme gjelder vinter- og sommersolverv & vår- & høstjevndøgn.

Yule er et annet ord for hjul. Det handler om lys, geometri og tall. I-Ching diagrammet nedenfor illustrerer forholdet mellom lys og mørke gjennom et kalenderår.

I-Ching diagrammet avslører solens reise og endringen i lysforhold gjennom et år.

I tidligere tider var det mye overtro knyttet til vintersolverv.
  • Man skulle ikke spinne, kjerne eller utføre arbeid som gikk rundt og rundt, man skulle heller ikke bake denne dagen.
  • Noen trodde at da solen snudde så løsnet kuenes horn.
  • Juleølet måtte være ferdig så det ikke kom «solverv» i det.
  • Man kunne gjøre vann om til vin i det øyeblikket solen snudde. (Samme mirakelet ble utført av Jesus).

yinyangifI gamle dager brukte vi solens bevegelser til å orientere oss i tilværelsen. Eteren/0-punktet er fylt av kosmisk livgivende energi. Moder jord har i seg energi som strømmer langs energibaner som går i rette linjer i ulike vinkler på jordoverflaten. Der hvor de krysses (+) finnes kraftsteder med høyere energiladning. På engelsk kalles disse energibanene for «Ley lines». Det sies at Mr. Shasta, Machu Picchu, Glastonbury, pyramidene i Egypt og Stonehenge befinner seg på slike kraftsteder.

Templer, pyramider, steinsirkler og andre bygninger ble bygget på krysningspunktene for å tappe energi fra planetnettverket for å helbrede og bygge opp ny energi.

ssKrysningspunktene var hellige steder, og jevndøgn og solverv åpnet dører til andre dimensjoner av virkeligheten og ga tilgang til vitalitet og overflod. Derfor gjennomførte de sine seremonier slike dager.

Mange har fortalt om uforklarlige opplevelser ved Stonehenge. I følge gammel folketro har steinene i seg magisk kraft som helbreder syke og fører ulykke over de onde, kraften får steinene til å flytte på seg ved egen hjelp. (I samme område i England finner vi også ca. 75% av de mystiske kornsirklene med sine vakre geometriske mønstre.)

I en afrikansk filosofi sammenlignes dagene rundt vintersolverv med dagene kvinner har eggløsning. Dette er dagen når egget er mest mottakelig for befruktning. I Stonehenge finner man også Fruktbarhetssteinen. Så for dem som planlegger å få barn kan det være lurt å utnytte potensialet i årets lengste natt?

«Ånden» har større mulighet til å bli impregnert inn i den fysiske verden og gi nytt liv i dag!

stonehenge9

Stonehenge og tallet 3

Stonehenge er fortsatt et berømt festested under vintersolverv og trekker til seg tusenvis av tilreisende hvert år.

“Number is the Law of the Universe” står det over steintempelet i Delpi.

Stonehenge sies å være så kodet med tall at enkelte kaller stedet for en forhistorisk datamaskin. Opprinnelig bestod den ytterste sirkelen av 30 steiner og 30 åpninger. Alle steinene var like høye og koblet sammen med 30 dekksteiner. 3.

Johannes 8:12 Da Jesus talte igjen til folket, sa han: Jeg er verdens lys.
Johannes 9: 5 Mens jeg er i verden, er jeg verdens lys.
Matteus 17: 2 Hans ansikt skinnet som solen, og hans klær ble så hvite som lyset.

Mange mener verdenslyset Jesus representerer solen. Han ble 33 år. Argumentet kirken brukte til å konvertere hedningene som trodde på naturen, var at Jesus hadde mer solenergi-attributter enn noen annen gud.

Alle gode ting er 3, på det tredje skal det skje.

  • 30 steiner
  • 30 åpninger
  • 30 dekksteiner

vinterjevndogngif

 

Nå er det vinter og tid for hvile og ettertanke både for oss og moder jord. Kroppene våre går over i vintermodus og vi trenger mer søvn, blir mer passiv og oppmerksomheten vendes innover.

Alle livsprosesser på jorden trenger lys for fungere. Setter man en potteplante i et rom uten lys, så dør den selv om den får både vann og kjærlighet.

lysMindre dagslys påvirker oss menneske også. Vår moderne livsstil med masse kunstige lyskilder lurer oss til å tro at vi trenger mindre søvn.

Mange får ikke nok søvn og lider av vinterdepresjoner. Gjelder det deg er det lurt å være mer ute i dagslys eller bruke lysterapi.

Ha en fin desember og solsnu 🙂

Forfattet av: Åse Steinsland, oppdatert 2.12.2023

Linker og relaterte artikler

Kommentarer er stengt.