SJUMÅLSDAGEN OG FETETIRSDAG I DAG!

I dag har du lov å spise alt du orker!

0
297

I dag er det Fetetirsdag, spis alt du orker!

Søndag var det fastelavn, og fastelavn er blitt en samlebetegnelse på tre festdager som innledet fasten, fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag.

Fetetirsdag er dagen før langfasten startet og fasten varer i 40 dager frem mot påske. Datoen varierer ut fra når påsken faller. 

Prestene startet fasten to dager før andre og denne dagen kaltes blåmandag. Ikke fordi det handler ikke om hangover etter en fyllafest, men om at prestene dekket kirkens besmykning og alter med blått tøy som en del av forberedelsen til fasten. Siden lilla var dyrt på grunn av rødfargen, så ble blått fastefargen.

Siste dag før fasten skulle man fylle seg opp med kraftig kost. I tidligere tider besøkte folk hverandre, de brukte dagen til å reise fra gård til gård å spise sammen.

Dagen kaltes også «Sjumålsdagen» fordi man helst skulle spise 7 måltider i løpet av besøksrunden og helst flere runder med kjøtt.

Dette fordi det ikke skulle spises kjøtt i fastetiden. Det fortelles om skolebarn fikk gå hjem fra skolen for å gå hjem å «begynne å eta”. Dagen kalles også for tippetirsdag eller mageknipstirsdag.

Navnet på dagen varierte alt ettersom hva som ble spist i ulike deler av landet. På Vestlandet og i Trøndelag og videre nordover het det feitetirsdag. I Akershus og Østfold het dagen flesketirsdag. Hovedmåltidet var middagen som gjerne bestod av kjøtt, flesk, kjøttmølje og rømmegrøt. På Vestlandet var smalahove yndet kost. I Trøndelag og Nord-Norge er det fortsatt tradisjon å spise saltkjøtt og kålrotstappe.

I Sverige feires dagen enda. De kaller den Fettisdagen eller Semmelsdagen. I England Fat Tuesday, Shrove Tuesday eller Pancake day. I katolske land er dagen kjent som Mardi Gras, den siste dagen i karnevalet (Latin: carne vale, betyr «farvel kjøtt»).

Da er det bare å sette igang etergildet 🙂

Fordypningsartikkel om tallet 40 og Fastens opprinnelse finner du på lenken under. 

TALLET 40 & TRANSFORMASJON AV BEVISSTHET. Pythagoras vei til opplysning. (A)

Kilder:

https://snl.no/fastelavn
https://faithaid.wordpress.com/2016/10/15/paskebordet-dekkes-med/
https://no.wikipedia.org/wiki/Fetetirsdag

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Del din kommentar
Skriv inn ditt navn her