21. FEBRUAR ER DET SJUMÅLSDAGEN OG FETETIRSDAG!

Du har lov å spise alt du orker!

0
1146

21. februar er det Fetetirsdag, spis alt du orker!

Søndag er det fastelavn, og fastelavn er blitt en samlebetegnelse på tre festdager som innledet fasten: Fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag.

Fetetirsdag er dagen før langfasten startet og fasten varer i 40 dager frem mot påske. Datoen varierer ut fra når påsken faller.

Prestene startet fasten to dager før andre og denne dagen kaltes blåmandag. Ikke på grunn av hangover etter fyllafest, men fordi prestene pyntet kirkens besmykning og alter med blått tøy som en del av forberedelsen til fasten. Fordi lilla var dyrt på grunn av rødfargen, så ble blått fastefargen.

Siste dag før fasten skulle man fylle seg opp med kraftig kost. I tidligere tider besøkte folk hverandre, de brukte dagen til å reise fra gård til gård å spise sammen.

Dagen kaltes også «Sjumålsdagen» fordi man helst skulle spise 7 måltider i løpet av besøksrunden, og helst flere runder med kjøtt.

Det fordi det ikke skulle spises kjøtt i fastetiden. Det fortelles om skolebarn som fikk gå hjem fra skolen for å gå hjem å «begynne å eta”. Dagen kalles også for tippetirsdag eller mageknipstirsdag.

Navnet på dagen varierte alt ettersom hva som ble spist i ulike deler av landet. På Vestlandet og i Trøndelag og videre nordover het det feitetirsdag. I Akershus og Østfold het dagen flesketirsdag. Hovedmåltidet var middagen som gjerne bestod av kjøtt, flesk, kjøttmølje og rømmegrøt. På Vestlandet var smalahove yndet kost. I Trøndelag og Nord-Norge er det fortsatt tradisjon å spise saltkjøtt og kålrotstappe.

I Sverige feires dagen enda. De kaller den Fettisdagen eller Semmelsdagen. I England Fat Tuesday, Shrove Tuesday eller Pancake day. I katolske land er dagen kjent som Mardi Gras, den siste dagen i karnevalet (Latin: carne vale, betyr «farvel kjøtt»).

Da er det bare å sette i gang etergildet 🙂

Fordypningsartikkel om tallet 40 og Fastens opprinnelse finner du på lenken under. 

FASTE, TALLET 40 & TRANSFORMASJON AV BEVISSTHET. Pythagoras vei til opplysning. (A)

Kilder:

https://snl.no/fastelavn
https://faithaid.wordpress.com/2016/10/15/paskebordet-dekkes-med/
https://no.wikipedia.org/wiki/Fetetirsdag