SAMMENHENGEN MELLOM VÅRJEVNDØGN & PÅSKE

Vi går mot lysere tider.

0
6407

Via geometri manifestesteres de kosmiske naturlover, og det er fortsatt solåret med sine månefaser og årstider som styrer årets begynnelse og slutt.

Våren- og høstens jevndøgn inneholder en kode som balanserer jorden og alle som bor på den. 

yinyangif

Våren representerer kalenderårets barndom, det er tid for fornyelse og å feire nytt liv.

Mørketiden er over og nå er det tid for vårjevndøgn. Jorden og vi skal gjennom forvandling / metamorfose.

Vårjevndøgn skjer når dag og natt er like lange på jorden på sin årlige reise rundt solen. Lys og mørke er i balanse, men videre fremover så er det lyset som vil vokse.

Dette er naturens nyttår. Naturen våkner til liv igjen og det er tid for å så nye frø (eller egg).

Frøet blir ikke til en spire ved å fortsette å være mer og mer frø. Det må gi opp å være frø, først da kan frøet forvandles til en spire.
Spiren blir til blomst, men blomsten blir ikke til frukt ved å fortsette ved å være mer og mer blomst. Den må gi opp å være blomst for å bli til frukt. Puppen blir ikke sommerfugl ved å forbli puppe. Transformasjon skjer først når man oppgir en form. Noe må dø. Dette er biologiens logikk. Spranget og vesenendringen skjer når tiden er moden og formen er oppfylt.

På samme måte er det med livene våre. Vi har våre 4 riter. Dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse.

Tidligere sivilisasjoner hadde sine hellige steder hvor de gjennomførte sine seremonier denne viktige dagen.

I-Ching diagrammet avslører solens reise og endringen i lysforhold gjennom et år.
  • Vintersolverv, 20-22. desember. Varer i 13 uker, 3 måneder.
  • Vårjevndøgn, 20-22. Mars. Varer i 13 uker, 3 måneder
  • Sommersolverv, 20-22. Juni. Varer i 13 uker, 3 måneder
  • Høstjevndøgn, 20-22. September. Varer i 13 uker, 3 måneder

Syklusen symboliseres i kalenderåret med et halvt år med mørke og et halvt år med lys. Yin og Yang.

Gjennom alle tider har vårjevndøgn blitt sett på som et tidspunkt hvor kampen mellom lys og mørke pågår, guder dør og gjenoppstår.

Ser vi til kristendommen så er vårjevndøgn knyttet til høytiden påske med Jesus død og gjenoppstandelse. Hans liv, virke og åndelige reise har kanskje en mer naturlig forklaring enn det folk flest er klar over.

stonehenge6Det samme er grunnen til at de i tidligere tider var så opptatt av solen, stjernehimmelen og de hellige prinsippene i mattematikk.

Gudinnetallet 13 står sentralt fordi tallet reflekterer et geometrisk mønster som eksisterer i mennesket, naturen, og i hele kosmos.

13måneblodMånen står i full blomst 13 ganger i året, gudinnen menstruerer 13 ganger i året og et kalenderår består av 4 x 13 uker.

13/4 er tallet for stiftelse og fundamenter. Den opprinnelige kalenderen var basert på naturens lover og bygget på månens 13 sykluser og de feiret vårjevndøgn, høstjevndøgn, vintersolhverv og sommersolhverv.

Solens reise gjennom et år med 13 x 4 uker representerer den universelle reisen vi alle er med på hvert år.

4sesongerDen opprinnelige kalenderen med 13 måneder ble forandret til 12 måneder og denne forandringen førte til at mennesker ble koblet opp på en kunstig og mekanisk kalender/klokketid som ikke er i harmoni med naturens mønstre og sykluser.

I vår tid er det meste opp ned, vi bryr oss ikke lenger så mye om om universets og naturens sykluser. I dag starter et døgn om natten, i tidligere tider startet døgnet kl. 06.00 om morgenen da solen stod opp.

Jesus & påskesymbolikk
Jesus & påskesymbolikk

Historie & Symbolikk

Jesus var hovedtemaet på konsilet i Nikea sommeren år 325.

Forhandlingene dreide seg i hovedsak om hvordan forholdet mellom Faderen og Sønnen skulle forstås og formuleres. Deretter forfattet de bibelen.

I tillegg tok de opp praktiske spørsmål som når påsken skulle feires og det ble bestemt at den skulle feires første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn.

jesusosiris2

Nå er ikke slike historier kun å finne i kristendommen, det samme gjorde Osiris i Egypt, vi har Dionysus i gamle Grekenland, Krishna, Mithras,Tammuz, og Quetzalcoatl tusenvis av år tidligere.

Historien som gjentar seg i alle disses liv er fødselen rundt vintersolverv og svik, og død og gjenoppstandelse på vårjevndøgn.

ankhAlle forsøkte med egne handlinger å demonstrere hva som må til for å bli frelst, få evig liv, bli opplyst,udødeliggjort, fri m.m.

Gudinnen i Egypt

Korset er et symbol for himmelretningene. Det egyptiske symbolet Ankh forener korset og sirkelen i ett. Eteren eller 0-punktet er fylt av kosmisk livsenergi. 0-punktet er sirkelen. Krysningspunktene (+) er jevndøgnspunktene vårjevndøgnt og høstjevndøgn.

Sfixen på Giza-platået stirrer også rett på solens oppstandelse i dag. Hun ser rett mot øst, derhvor solen står opp på vårjevndøgn. Hun har oppsyn over den livgivende Nilen.Sphinx-and-Great-Pyramids

sphinx
Slik mener man Sfinxen så ut opprinnelig.

Gudinnen har zoomorfistisk design (gud/gjenstand i form av en dyreskikkelse) Hun har hodet til en kvinne, kroppen til en løve, halen til en slange og hun hadde også tidligere vinger.

Sfinxen og gudinnen på Gizaplatået i Egypt er en  tidløs representant for livet, skapelsen, moder jord og naturens evige gjenfødsler.

Ordet Sfinx på egyptisk er shesepankh og betyr «levende bilde». 


Vårjevndøgn er et vendepunkt, videre fremover blir dagene lengre enn nettene.

Videre fremover er energien stigende, naturen og vi blir mer levende og vitale. Vi sår nye frø eller vi legger egg (derfor påskeegget), både bokstavelig og metaforisk. Derfor er det også en fin periode å starte nye prosjekter.

  • Det er også tid for vårrengjøring. Vi rydder og kaster gamle ting, sorterer i garderober og vasker hus og vinduer etter vinteren og slipper inn mer lys.
  • Det er også en fin tid å rense kroppen med legende vårurter fra naturen som løvetann m.m.
  • Prøv å være ute og få i deg så mye sollys som mulig, legg merke til de vakre plantene og blomstene rundt deg. Sollyset gir oss mer energi og vitalitet, og hjelper kroppen til å danne den uunnværlige D-vitaminet.
Ha en nydelig vår og husk å så gode tankefrø!

Forfattet av: Åse Steinsland, 29.03.2018

denne lenken finner du flere artikler om tallet 13. Nedenfor et utvalg.

TALLET 13 OG MÅNEBLODET. Sett pris på gudinnen i deg, uansett alder!

DET HELLIGE TALLET 13 & fredag den 13.

Hjem Blogg

Ingen artikler å vise